top of page
  • Yazarın fotoğrafıdrmahmutsansal

Sağlığın Çıkmazları

Güncelleme tarihi: 19 Nis 2023

Sağlık alanı bir çıkmazda bulunuyor. Artan yaşam süresi karşısında kaliteli yaşam kaygısı artıyor, refah toplumlarında refahın yan etkileri fiziksel ve ruhsal hastalıklara kapı aralıyor. Artan sağlık hizmetleri “sağlığa olan talebi” artırıyor ve sonu gelmez, karşılanamaz bir talep ortaya çıkıyor ve kısıtlı olan imkanları ulaşılmaza çeviriyor. Modern tıbbın sağlık ütopyasına ulaşılamıyor ve bu ütopya bir distopyaya dönüşüyor, sağlıklı insanlar yerine dış destekli büyüyen bir kitle ortaya çıkıyor.

Hayatlarımızdaki parçalanma sağlığı, beslenmeden, alışkanlıklardan ve ruhsal durumlardan ayırmış durumda. Ölümsüzlük maddi bedende aranıyor (bilinçi ve çoğu zaman da bilinçsiz bir şekilde), oysa ruhun zaten ölümsüz olduğunu biliyoruz. Ölümsüz olan ruh ancak bir arayış ve ölümsüzlüğe uygun değerler ve bu değerlere uygun yaşayış ile olacaktır. Güncel eleştiriler tıbbın ticarileşmesi üzerinden yapılırken bilimin aşırı maddeci yorumunun analitik tavrı gözden kaçıyor.

Sağlığın çıkmazı sağlık hizmetleri ya da tıp metodolojisindeki işleyiş ile çözülemez duruma gelmiştir. Bu çıkmaz Sağlık Felsefesi üzerinden Tıp İlkeleri kurgulanarak gerçekleştirilecektir.

Sağlık felsefesi toplum için daha anlaşılır ve kabul edilir bir forma dönüşmesi gerekiyor. Bunun için felsefe ve sağlık üzerine konuşmak ve yukarıdaki sorunlara yaratıcı çözümler bulmak için 3 Haziran 2023'te Manisa'da toplanacağız.


8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Sağlıkta "Kopuşlar"

1.Sağlıkta düşünsel ve duygusal dünyadan kopuş Duygu durumlarının beden üzerindeki etkilerinin izah edilebilir olması gerekiyor. Fonksiyonel barsak hastalıkları gibi enflamatuar barsak hastalıklarının

bottom of page